… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Luther instängd – om tron som ett mentalt fängelse

luther_death-hand_mask

Maggie Ross, författare, solitär och mystiker:  ”Luthers kris provocerades delvis av de mentala återkopplingar som tar över när trons språk inte längre hänvisar till den tystnad ur vilken det uppkommer och till vilken den återvänder. Luthers praktiska möjligheter att befria sig från tron som ett mentalt fängelse av ständiga ”loopings” existerade inte eftersom tystnadens vilda och odefinierade marker av själens tystnad var förlorade.”

(”En loop är ett något som går från punkt a till b, när den kommit till punkt b hoppar den tillbaka till punkt a.” alltså en kretsgång utan utgång och detta är ”tron på tron” … Luther strök  utgången ur föreställningarna, Kontemplationen,  och ersatte den med Anfechtung!.. dvs incitamentet till att gå ut i världen och arbeta.. och så blev reformationen i Norden ett samhällsbygge…min kommentar)

3 svar

 1. Nalle

  Javisst tystnaden är en levande källa som släcker törsten för gott. Denna tystnad som föder och bär alla berättelser som vi mänskor förmår frambringa.

  23 januari, 2013 kl. 08:29

 2. Nalle

  Bubers tankar om den nödvändiga distansen och närheten i Jag-Du är ett välgörande korrektiv till alla sammansmältnings tankar kring mystiken.
  Pax Nalle

  23 januari, 2013 kl. 08:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s