… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Blåmåndag

.Herden vilsen och borttappad.

Den första bilden i den underbara berättelsen om ”Pojken och oxen”. Pojken vet att han inte vet. Han vet inte var i livet han är! Pojke, pojke var är du? Jag vet inte! Jag vill inte ens veta av frågan. Det är det första steget. Nu vet jag inte längre.

Allt jag tänkt. Allt jag velat. Allt jag trott. Vad är det? ”Den som söker han finner”. Men hur skall pojken veta vad han skall söka efter? Hur skall pojken veta var?

Men här doftar vilt. Något främmande. Nåt helt annat än det vanliga.Pojken tittar sig omkring. Läser omgivningen med sin blick. Sträcker på sig och känner efter. Jag är någonstans där det inte är som förut.

Så börjar serien på tio stationer. Tio bilder ur zentraditionen. Som alla har sin motsvarighet i de bibliska berättelserna. Det handlar ju om samma människa. Om hennes resa ur de förnumstiga världsförklaringarna till helhetens helighet.

Men först är det nu dessa tre uppluppna, njutningsfyllda och lekstinna karnevaldagar.Fläsksöndag. Blåmåndag. Fettisdag.Orden gör världen innehållsrik. Innehållsrikare. Orden formar världen. Till en meningsfull berättelse.

Men sedan kommer Askonsdag. Eller Slokonsdag som man ville kalla den på Enklinge i gamla dar. Då inleds fastan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s