… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Om det ändå fanns flere midsommarbarn

image

Midsommarbarn och Ålandskung
Julius Sundblom, ”Ålandskungen”, folkbildaren, midsommarbarn. Den 22 juni är det 150 år sedan hans födelse. Detta midsommarbarn till minne firar Jomala församling friluftsgudstjänst på Kantors i Jettböle. Men egentligen borde vi vara på Kasbergets topp och dela Sundbloms utsikt, dela vyerna ut över Åland, en helhetssyn och ett framtidshopp som reser sig högt upp över maktkamper, råstenar och rädslans kategorier . Utsikten från Kasberget ville Sundblom bli påmind om ännu på sin 80 års dag. Johannes Salminen beskriver så här upplevelsen så här:
”Därifrån såg man gårdar och skogar i givmilt fågelperspektiv, med havet blänkande till som yttersta gräns i väster. Och lyssnande man i stilla kvällar kunde man höra dyningen slå mot hällarna i Hammarudda. Vad betydde det? Frågade gossen en gång sin far. Och fick till svar: det var ”lugnsjön” som kom med hälsningar från moderlandet Sverige.”image
Det är midsommartid och midsommarbarnet Sundblom firas på Kantors i Jettböle den 21 juni, dagen innan hans födelsedag. På den gård där Julius vuxit upp, i den gröna livskraftens grönska runt diket mellan Prästträsket, eller som Johannes Salminen skriver ”jomala träsk”, och Lumparn. Julius växte upp i ett hem där den åländska bildningenhölls högt i kurs och som då fanns i de enklaste av stugor, i form av bl.a. katekes, psalmbok och andlig litteratur. Och midsommarbarn, vad är det? I midsommarstångens land, som Valdemar Nyman benämner Åland. Ja, det är ju barn med den gröna kraftens styrka, med nackens resning som igenkännande följer den 30 m höga midsommarstången då den reses, och med en ryggrad starkare och resligare än den fysiska kroppsbyggnaden gränser. Om det ändå fanns fler midsommarbar.
”Ålandskungen var ingen storväxt man. Men hans utstrålning måste ha varit så stor och stark att den också inneslöt hans kroppsbyggnad. Oskar Holmström, landstingsman från Kökar på 40-talet då både Sverige och Finland ville befästa Ålandsöarna, berättar:
”Finland hade skickat en man för att övertala landstingsledamöterna om att Åland borde befästas. Objuden klev han in under plenum till Landstingssalen och började tala för sin sak. Talmannen, Julius Sundblom, bad honom avlägsna sig. Han lydde inte. Då reste sig Sundblom i sin fulla längd och kraft, gick fram till mannen, grep tag i hans skjortkrage, lyfte upp honom från golvet och bar ut honom”. http://www.julius.ax
Kom med och fira midsommarbarnet Julius söndagen den 21 juni kl. 14 på Kantors i Jettböle.
Kent Danielsson

Kopian av den gamla kartan hänger i idag i Kantors nuvarande ägares, Liisa Petterssons, vardagsrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s