… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Att peka på månen

image

Ibland verkar det som om vi oroar oss för att tänka fel tankar. Att vi är rädda för att berätta fel berättelser. Att inte våga kanvända oss av annat än fastslagna ord och överenskomna vändningar. Det är som om beskrivningarna levde sitt eget liv utan Kontakt med vad de beskriver.
Som om det är fingret som är själva centrum kring vilket alla samlas, pratar och fotograferar, och glömmer vad fingret pekar på, månen på himlen. Som om vi vore rädda för att om vi ser längre bort i fingrets riktning så tappar vi bort oss, då blir vi vilseledda.

Många oroar sig för att jag varje dag sätter mig ner på en kudde, läser ett stycke ur nya testamentet och sedan bara övar tystnad. Följer med mina andetag, när jag andas in och när jag andas ut. Jag har blivit vilseledd… säger någon. Men jag låter bara nya testamentets ord peka mig fram mot den plats där ”strömmar av levande vatten blir till en källa i mig. Och ingenting kan få mig att släppa den platsen men blicken och bara glo på fingret. Ingenting kan få mig att starta strider om fingrets färg, ålder eller längd. En enda sak får mig att oroas. Att man inte bryr sig vart fingret pekar.
Orden, lärorna, symbolerna och berättelserna är finger som pekar mot den plats där ett flöde av levande vatten porlar. PÅ den platsen står Kristus. Fylld av det liv som är övernog. Och när man efter det återvänder till orden vet man… Sannerligen.
”Ingen talade som han”
Det var som om man såg, ”skådade” det levande vattnet porlande rinna. Det var som om han sade fram flödet. Flödet av Guds närvaro. Flödet av Helighet. Flödet av Liv.
Följ hans ord, se i berättelsernas riktning, genom symbolernas fönster och du ser det outsägliga. Fylls av tacksamhet. ” Ingen talar som han”. Över alla bräddar.
Det finns ett vetande bortom tankar och känslor. Ett vetande som är levande vatten: ur ert inre skall flyta strömmar av levande vatten som blir till en källa i dig, med ett flöde som ger evigt liv. ” Ingen talar som han”
Hur sliter man sig ifrån den notoriska koncentrationen på fingret, på orden, på lärorna och ideerna Hur gör man för att komma ifrån alla åsikter om fingrets anatomi?
Öva tystnad. Gör det enkelt. Sätt dig bekvämt. Be en bön. Låt den tystna. Följ med din andning. Återvänd till bönen när du dagdrömmer. Låt den tystna. Sjunka i bakgrunden. Bli det finger ingen ser när man fått syn på månen. Gör det varje dag.
Aldrig har någon människa talat som han.

imageAtt peka på månen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s