Tre ting i ett kyrkfönster
b
Det är julaftons morgon
Tre ting i ett kyrkfönster
1) Det sjugrenade ljuset
I nästan varje hem lyser den sjugrenade ljusstaken. I landskapsregeringens alla fönster. I polisens. På sjukhuset. Äldreboenden. Daghem och skolor. Det sjugrenade ljuset har en lång historia, härstammar ända från Mose tid.
Anni Gottberg, från Geta, kanske inte visste vad hon sade när hon kallade det hemstöpta ljuset för ”Mose båska”. Men så är det, det sjugrenade ljuset härstammar från Mose tid och kommer från den brinnande busken där Guds närvaro framstod som eld. Mose fick i uppgift att tillverka en ljusstake av guld med sju lampor och den mittersta var Guds eld. Och den ljusstaken blev till en försäljningssucce 1934 när svensken Oskar Andersson tillverkade den första elektriska ljusstaken. Och det gick till så att mänskor returnerade de första elektriska julgransbelysningarna som kom ut på marknaden på 30-talet eftersom de fungerade dåligt
med den dåvarande nätspänningen i Göteborg på 120 volt. Oskar Andersson som arbetade på Philips Göteborgskontor, fick idén att använda lamporna från de återlämnade ljusgransbelysningarna till att konstruera en elektrisk ljusstake.
Denna elektriska ljusstake med sju lampor är alltså ”Mose båska” med Guds eld brinnande i det mittersta ljuset. Guds närvaros eld som brinner och lyser upp julnatten när orden läses: ”Ett barn varder oss fött.”
2) Sädesskärven
Sädesskärven finner vi i en medeltida berättelse om den heliga familjen på flykt. Berättelsen finns skildrad på den norra väggen i S:ta Anna kyrka Kumlinge och den finns berättad i en medeltida fransk ballad men den äldsta varianten kommer nog från öst, från den ortodoxa traditionen där berättelsen går under namnet ”Den underbara säden.”
På bildsekvensen i Kumlinge kyrka ser vi Maria och jesusbarnet på en åsna ledd av Josef. De är på flykt undan Herodes soldater. De kommer fram till en stadsmur. Utanför stadsmuren arbetar en man och en kvinna med att så åkern. Maria och Josef stannar och berättar att de är förföljda av Herodes soldater som vill ta livet av deras nyfödde. Om de kommer förbi och frågar om bondparet sett den flyende familjen skall de svara: Ja, de kom härförbi när vi sådde.
Bondparet sådde åkern klar, gick hem och kom tillbaka följande morgon. Då hade den nysådda åkern bringat fram en säd under natten som vuxit ända upp till midjehöjd. När bondparet stod och förvånat betraktade säden kom Herodes soldater förbi och frågade om de sett den flyende familjen? Mannen och kvinnan kunde knappt slita blicken från den böljande sädesåkern medan de förvånat sa: Jaaa a , de gick förbi när vi sådde.
Herodes soldater drog den logiska konsekvensen av detta och avbröt sökandet. Denna underbara säd är det som säljs på bensinmackar, på julauktioner och torg. Det är den underbara säden som vi hänger upp i äppelträden för att skydda den heliga familjen med budskapet till förföljarna: Vänd om vänd om.
3)
Julstjärnan
fördes in från Mexico till USA av en passionerad botaniker, Joel Roberts Poinsett, och kallas därför ofta för en poinsettia. Och julstjärnan, varför står den i fönstret? Även den bär julens berättelser. Det var den mexikanska flickan på 1500-talet som var för fattig för att köpa en gåva vid firandet av Jesu födelse. Men ängeln uppenbarade sig för henne och sade att hon skulle plocka grenar längs med vägen och lägga dem på kyrkans altare. Och grenarna sköt skott och blomstrade. Betlehemsstjärnan hade landat på altaret i form av den röda poinsettian, röd, för att ljuset från julens stjärna redan ser den mörka dag då Moder Marias hjärta brister, långfredag.
Kommentera