… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Valentine

Det faktum att S:t Valentins minnesdag, den 14:e februari, har blivit de förälskades fest, en dag av kärleksförklaringar, är lite höljt i dunkel. Inte mycket av vad som är känt om helgonet S:t Valentin visar nämligen på någon enskild händelse som förklarar detta.

Den Helige Valentin var biskop i en liten italiensk stad, nuvarande Terni, under senare delen av 200-talet. Runt kom han till Rom där kejsar Claudius II just hade inlett en förföljelse riktad mot de kristna. Valentin besökte förföljda och fängslade och styrkte dem i hoppet – det sägs också att han lär ha varit särskilt flitig att viga kristna par – och när han själv blev arresterad lyckades han genom sin förkunnelse först få kejsaren att besinna sig och döma honom till husarrest i en romersk adelsfamilj. Men när han där, med sin starka tro, hade botat en blind dotter och fått hela familjen att omvända sig till Kristus och bli döpt beslutade kejsaren sig för att låta avrätta honom då han såg honom som ett hot. Valentin lär t o m ha försökt omvända kejsaren men utan framgång. Enligt legenden avrättades han genom halshuggning med svärd efter att i alla fall ha omvänt sin bödel.

Vid arkeologiska undersökningar fann man 1935 S:t Valentins kvarlevor i ruinerna till vad som varit hans gravbasilika i Rom, vilka fördes tillbaka till den ort där han var biskop och idag utgör ett resmål just för många förälskade. Utöver att han då vigde förföljda kristna kanske det är den starka tillit och nästan lidelsefulla hängivenhet i tron som helgonets liv och gärning vittnar om, som har överförts till de förälskade parens område, för att belysa en av beståndsdelarna i äktenskapet mellan man och kvinna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s