… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Livets träd blommar

Många har fastnat för bilden på församlingsträdet i senaste terminsbroschyr från Jomala församling. Kommentarerna har varit fyllda av förundran över det rika liv som pågår i trädkronan. Men en del har även frågat vad det är för fågel som sitter i trädet.

Jag skall berätta för er att det är Guds närvaros fågel som fyller hela trädkronan med sin sång. Det är Guds mysteriums fågel som sitter på grenen och sjunger grönska, liv och framtid. Det är med andra ord helt enkelt Andlighetens fågel. När den lämnar trädkronan har vi bara verksamhet kvar.

Och ibland blir jag rentav förtvivlad när inte ens en liten drill hörs i mässan. Och jag undrar då: Har fågeln lämnat trädet. Men så tystnar jag. Tankarna lägger sig. Oron försvinner och jag hör:

Fågeln som sjunger genom natten. Fågeln som vänd mot solen hälsar morgongryningen. Och så får jag vila i fågelns tysta sång som lysande klar sjunger i skymningstystnaden.

Berättelsen om livets träd finner vi i Bibelns första bok, Första Moseboken, och i Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken.

I skapelseberättelsen står det: ‘‘Herren Gud lät alla slags träd som var ljuvliga att se på och goda att äta av växa upp ur marken, och Livets träd mitt i lustgården”.

Och någon har till och med frågat mig vilka blommor det är som blomma röda och vackra.

Jag skall berätta för er att det är nio blommor.

Där finns Tålamodets. Och Glädjens. Vänlighetens och Godhetens. Barmhärtighetens blomma. Och Trofasthetens. Fridens och Ödmjuketens. Samt Självbehärskningens.

Det är helt enkelt de nio andliga gåvornas blommor som Paulus talar om i Galaterbrevet. Men vilken blomma som är vilken i detta träd vet jag ännu inte. Skulle så gärna vilja att blomman mellan mässor och gudstjänstgrupper vore Glädjens… men jag vet inte.

Kanske Ni vet… eller önskar er.

Tack för att ni har frågat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s