… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Att kasta ut barnet med badvattnet 1

jag upphör inte att förvånas! Som om Luther var drabbad av dysspiritualité!

03-difusi-renaix-4t-a-laura-s-14-728

”Avgudadyrkan är helt enkelt att ge ett sken av andlighet och tillbedjan, och låta denna falska andlighet lysa utåt så strålande och rättvist som de förmår; med ett ord, all slags av hängivenhet i att tjäna Gud utan Kristus som medlare, utan hans Ord och bud.

I påvedömet hölls det som ett verk av den största helighet när munkarna satt i sina celler och mediterade på Gud och hans  underbara verk; så att de tändes av iver, bad på sina knän, och utövade föreställd kontemplation av himmelska ting [meditation], med en sådan tänkt hängivenhet att de grät av glädje.

I dessa sina infall, förbjöd de all läntan och alla tankar på kvinnor, och allt annat som ansågs värdsligt och förgängligt. De syntes bara  meditera på Gud, och hans underbara verk.

Alla dessa skenbart heliga handlingar av hängivenhet,som människans intelligens och visdom anser vara himmelsk helighet, är inget annat än ett verk av köttet. Alla former av religion, där människor tjäna Gud utan hans ord och bud, är helt enkelt avgudadyrkan och desto heligare och andligare sådan religion verkar, desto mer sårande och giftig där den; för den leder människor bort från tron på Kristus och gör att de litar på och är beroende av sin egen styrka, gärningar och rättfärdighet.

(Table Talk, 1626 AD)”

Martin Luther

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s