… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Halvsystern från Aten.

De två tautologiska systrarna Zelem(skuggan av det osynliga) och Demuth (berättelsens bro) har en halvsyster som vuxit upp bland de bildade i Aten.

Hon heter εἰκὼν. Eikon.

Men trots  att den grekiska halvsystern Eikon till betydelse och utseende (bild) står mycket närmare Zelem än Demuth så saknar hon draget av det flyktiga och skugglika. Hon liknar mycket mer Demuth som i sitt drag av liknelse  och berättelse bygger en bro mellan det berättade och lyssnaren. Och över bron vandrar nya världar. Nerför bron kommer en närvaro in och omsluter dig.

Stories_are_the_bridge

Nej tro inte att det är du som vandrar genom berättelserna, över broarna. Du rör ju dig inte… Nej det är det omvända perspektivet. Det är berättelserna som bygger broar in i dig och över broarna kommer framtiden, över broarna kommer förvåningen, glädjen och rädslan. Över broarna kommer gråten och skrattet. Du känner det i din kropp. Du härbärgerar berättelsen. Sådan är Eikon. Halvsystern från Aten

Pulsen börjar slå. Andetagen ökar. Det är någon som stigit in i din värld.  Det är Demuth. Det är det omvända perspektivet. Det är Eikon.

Och vad är det som kommer över den bro som går under namnet ”The Greatest Story Ever Told?

Så klart: halvsystern Eikon och inte bara hon utan εἰκὼν τοῦ Θεοῦ.  ”den osynlige Gudens avbild” kommer över bron. 

Det omvända perspektivet. Obratnaja perspektiva.

Andlighetens teologi till skillnad från den värdsliga teologin.

Ikonens teologi till skillnad från ideologens teologi.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s