… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Ikonen eller Ideologen del III

Som vi tidigare sett så är  IDEOLOGEN-IKONEN  en skala mellan FRÅNVARO och NÄRVARO. Men det är också en skala mellan tydligt definierade gränser (skuggans utdragna men tydliga konturer) och mottaglighet (berättelsens väg in under skinnet). Skalan kan också ses som en variant på skillnaden mellan centralperspektivet eller det omvända perspektivet.

Vår fråga nu är var på skalan finner vi Mystiken?

8603982373a7b8da088460a0649c53a0-1

Bortsett ifrån att ordet ofta ställer till med mera förvirring än förklaring så kan vi försöka förstå vad som menas med ordet. Och då hjälper oss skalan Ikonen-Ideologen.

Men mycket ofta synes mystiken beskrivas om en från den officiella kristna ideologin avvikande lära. Med andra ord en bland många kristna inriktningar. En speciellt otydlig skugga.

Men enligt min mening är  mystiken ikonisk. Och det är hela hemligeheten med den mystika kristna traditionen. Läser man den kristna mystika teologin med ideologens ögon missar man målet. Och den läsningen är den allt överskuggande. Men den kristna mystika litteraturen är IKONISK. Så även i de teologiska bokhyllorna världen över finns dragkampen mellan Ideologen och Ikonen.

En mystiker är då helt enkelt en som är hängiven det omvända perspektivet, en som dragit ”sig tillbaka” från de yttre förklaringarna (human gör det?), från de egna projekten till att ”skapa Närvaro”, ifrån de egna projektionerna av tro, fromhet och religiositet.

johannes

För att bara vara den öppenhet som tar emot. För att vara den väntan som låter sig bli besökt. För att vara den ”tomhet” som kan bli bli fylld av Närvaron som kommer över bron.

Så.

In under huden.

Ner förbi tanken.

Undan alla vackra , stormande eller innerliga religiösa känslors bedrägliga ytor.

Vänd om.

Det omvända perspektivet. Ikonens perspektiv. Mystiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s