… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Helig plats

Och nu på färjan Odin på väg till Sta Anna Kumlinge… pilgrimsvandring från värkstadens tilltagande hopplöshet till det heliga rummet. Om där ändå fanns…. där finns de som kan välsigna mig… de har varit där sedan 1400-talet… och är fortfarande där. sjungande …

A¦ênglavalv

OM HELIGA PLATSER:

”…`avskild` eller `annorlunda`, som det heliga definieras på på kyrkans hemsida i samband att man förklarar varför vi har heliga platser.  Sådana platser är enligt Svenska kyrkan inte bara själva kyrkorummet, utan även till exempel en plats hemma i köket eller mitt ute i skogen. Platsen behöver tydligen inte uppfylla några andra kriterier än att den är en plats `där livet får ett annat fokus`alltså i princip vilken plats som helst, vilket naturligtvis är ett sätt att antingen banalisera själva heligheten in absurdum eller att helt enkelt blunda för dess existens och relevans för den autentiska och därför även ofta smärtsamma fördjupade religiösa erfarenheten” Tom Sandqvist, konstprofessor med imponerande insikter i hela den kristna mystika traditionen och samtidigt min klasskamrat från Borgå Lyceum.

Alltså på väg till Sta Anna i Kumlinge. Bara för min egen skull. Bara för att återvända till den plats där Någon redan är, där Heligheten väntar, för att träda in över tröskeln och göra korstecken inför dem som väntar.

089

Drömde redan när jag jobbade i församlingen att ihåligheten i väggen till höger om altaret skulle få bli vad det en gång varit.. sakramentskåp med det konsekrerade brödet och vinet.

Och för att fortsätta med att citera Tom Sandqvist i hans bok ”Helig, helig är bilden”:

Helig, helig är bilden är ingen stridskraft mot den Svenska kyrkan, även om jag också diskuterar exempelvis Kerstin Ekmans angrepp får några år sedan på dess oförmåga eller snarare ovilja att aktivt återta det konsekrerade kyrkorummet istället för att förvandla det till ett rum påminnande om Icas stormarknad, där natvarden dessutom har börjat jämföras med fikapausen i skogsgläntan eller i församlingshemmet efter en intetsägande och generellt moraliserande gudstjänst på temat kärlek och omsorg om de små i samhället.”

 

Jaa a Tom Sandqvist… vi har den kyrkan upp i halsen…. men jag inser behovet av och undervisar meditation (hesychia), och samtidigt som jag inser släktskapen mellan skogsgläntan och kyrkorummet så vet jag att de är väsensskilda.

 

Ett svar

  1. Anonym

    ❣️

    10 maj, 2017 kl. 11:06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s