… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Heligt rum eller mediskyrka

Pontius Piltus

Det var ett tveksamt ansiktsuttryck vi finner hos Pontius Pilatus när han tvår sina händer. Muralmålning i Ska Anna kyrka Kumlinge.

 

Tom Sandqvist i boken <2Helig helig är bilden<2 s 147… ” Strängnäs stiftstidning Portalen frågade hösten 2009 ett antal stiftsanställda var de har sitt heliga rum och hur detta rum är beskaffat. Svaren var lika förbluffande som ”moderna”, då bara ett fåtal av de intervjuade nämnde kyrkorummet explicit utan istället allt från strandhugg vid sjön Yngarn i Sörmland och Ekstakussten på Gotland till det egna hemmet, bilen eller jobbet, en skön fotölj och en kopp te, musik och sång, ja till och med simbassängen i vilken man kan ”simma isin egen värld” och känna sig så avslappnad efteråt. En av de tillfrågade tyckte att kyrkorummet var heligt när det är rent och snyggt och luktar gott”.

Jag blir mer och mer övertygad att min mentor och förebild Valdemar Nyman kommer att få rätt när han under sina sista levnadsår ur djup förtvivlan skrev dikter om Moder Maria och där budskapet var… det är för sent… det finns inget att göra… den lutherska kyrkan har varit utan ett levande centrum så länge att verksamhetskyrkan, eller Mediskyrkan som jag föredrar att kalla den, inte ens saknar sitt centrum, huvudsaken att ”det händer något”. Och vilket centrum skulle då kyrkan ha som Medis inte skall ha. Jo, altaret, nattvardsbordet, nattvardsmysteriet, det konsekrerade brödet och vinet är kyrkans absoluta centrum.

 

2 svar

  1. Claus

    ”konserverade” bröd?

    11 maj, 2017 kl. 01:07

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s