… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

BLÅMÅNDAG

Blåmåndagen, även blå måndag eller svart måndag, är ursprungligen måndagen efter fastlagssöndagen.  Blåmåndag kallas även bull-, fläsk- eller korvmåndagen.

Namnet kommer från tyskans ”Blauer Montag”, kanske från den tid då man under fastlagen klädde (sydtyska) kyrkor i blått. Eftersom fastlagstiden var en tid med karneval och upptåg, övergick snart betydelsen till att bli ”arbetsfri dag”. Förr tog sig gärna hantverkargesällerna ledigt på måndagarna, så kallad frimåndag (förbjudet i skråordningen av år 1669).

En tradition i Bohuslän var att sota skorstenarna på svart måndag.

I norskan och danskan har ordet blåmåndag betydelsen ”arbetsfri dag”. I Finland förekommer flera olika benämningar på måndagen. I Österbotten kallas den för mulimåndag (mulen måndag) och kråkmåndag. I Nyland för frimåndag och blåmåndag. I Åboland för mulimåndag och blåmåndag.

Lynne B. Bissonnette, MD:

”The left brain is a disembodied thinker; I think therefore I am. It relates to the body as like a machine that it wants to control and enhance for its own power. My left brains knowledge is built on the data received from my right brain. My left brain creates representations of the data it receives and it knows only its own representations. The left brain mechanistically rearranges data like kids creating things out of Legos.  It takes fragments and creates the whole from parts it manipulates. It invents ingenious structures and systems and it has made magnificent discoveries and advancements in science theology and philosophy. With the left brain I can create rational proofs. I can create rational proofs for the existence of God but I can never experience God face-to-face”

 

 

Dr. Bissonnette graduated from the University of California, Irvine School of Medicine in 1973. She works in Portland, OR and specializes in Psychiatry.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s