… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Fastlagstisdag

https://svenska.yle.fi/artikel/2015/02/13/feta-bullar-och-pulkakning-vad-da-fastlag

”Den protestantiska kyrkan satte stopp för riktigt festande, men i katolska länder är det ju verklig karneval inför fastan”

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/fettisdagen

 

 

 

 

Norge: Vannbakkels

Den norska varianten av semla har stora likheter med den svenska, fast den innehåller ofta något annat än mandelmassa, som vaniljkräm och/eller bär. Basingredienserna är annars vatten, margarin, vetemjöl och ägg.

Danmark: Fastelavnsboller

Många svenskar skulle troligen känna sig bekväma även med en dansk fastelavnsbolle. Ägg, mjöl och en skvätt socker är ingredienser även här, men fyllningen är en aningen mera avancerad historia än bara en klump mandelmassa, enigt danska Arla.

Tyskland: Faschingsdienstag

Den tyska traditionen finns i en rad varianter varav många inbegriper någon form av karnevalsfirande och fest. Traditionen finns även i Österrike och Schweiz. Donuts-liknande bakverk samt tyska klassiker som korv förekommer på borden.

Spanien: Omelett och pudding

Även i Spanien är det karneval i Madrid, Barcelona och på många andra håll som särskilt manifesterar fettisdagen. På borden förekommer Leche Frita, en mjölkpudding med hölje av mjöl och ägg, tortillas och olika sorters omelett.

New Orleans: Mardi Gras-party

Mardi Gras betyder ”fettisdag” på franska och firandet spänner över stora delar av den fransktalande världen. Men ingenstans är det troligen så galet som i New Orleans, Louisiana – den som en gång promenerat genom French Quarters när karnevalen brakar loss minns det för evigt. Förutom all billig öl i plastglas så är maten till stor del klassisk cajun året om i den här delen av USA.

England, Kanada, USA: pannkakor

Stora delar av England USA och Kanada som inte omfattas av det franskinspirerade Mardi Gras-firandet festar istället loss på pannkakor – fettisdagen är även pannkaksdagen, benämnd som ”Shrove Tuesday” i Storbritannien.

 

https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https://svenska.yle.fi/artikel/2013/02/11/fastlagstisdag-med-bullar-och-ris

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s