… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Djupmeditation

Fått i uppdrag att skriva om djupmeditation för en hemsida i Borgå stift Gör det med vemod för att inte säga sorg. Efter 25 år av föreläsningar, kurser och retreater synes det mig att arbetet inte burit frukt. Tyvärr. För jag tror fortfarande att vägen till tystnadens hjärta är framtidens kyrka. Har mina läsare några som helst kommentarer?

Här kommer texten:

 Kristen djupmeditation

Den kristna djupmeditationen har utövats i Borgå stift i över 25 år  De första meditationsgrupperna startades i Kumlinge och Mariehamn Senare har undertecknad hållit kurser i djupmeditation alltifrån bl.a. Jakobstad och Vasa till Karis och Helsingfors. Men framför allt har under  1990-talet och i början ab 200-talet hållits så kallade meditationsretreater på stiftets retreatgård Snoan.Ordet meditation kom under medeltiden att betyda reflektion och vi använder ofta ordet i den bemärkelsen inom vår kyrka. För att understryka skillnaden mellan reflektion och inre ordlös bön används ofta begreppet djupmeditation. Djupmeditationen kan alltså även kallas för hjärtats bön eller inre bön. Det betyder helt enkelt att : Du måste stiga ner från huvudet till hjärtat. Nu är dina tankar om Gud i huvudet. Och Gud själv som om han är utanför dig. Munken Theofanos citerad i The Art of Prayers; Chariton För mig har centrum i all andling förnyelse varit vägen ner från huvudet till hjärtats ordlösa tystnad. Den vägen kan man gå på ett  flertal olika sätt. Men alla sätt är inre pilgrimsvandringar som kräver ansträngning, övning och vila. Pilgrimsvandringar ifrån tankarnas och känslornas geografier till hjärtats tystnad och närvaro. På den platsen förvandling av vår förståelse av både andlighet och världslighet. En förnyelse som är livsviktig för det andliga livet och särskilt för präster och själasörjare. I sista hand viktig för kyrkans framtid.

 Religionspsykologen Owe Wikström uttrycker i boken Det bländande mörkret (2001) att när människan inte längre finner tillfredställelse med den vanliga bönen, när själen bara känner sig lycklig av att vara i närheten av Guds kärleksfulla uppmärksamhet, utan särskilda tankar så inträder meditationen. Den kristna djupmeditationen övar tystnad genom att sitta sig till stillhet i en anatomiskt motiverad sittställning. Som hjälp vid meditationen kan man använda sig av jesusbönen eller andra böneord som man upprepar i takt med andningen. Du sätter dig på en bönepall, kudde eller stol. Sitter i en balanserad men avspänd kroppshållning. Låter andningen komma och gå. Var gång du blir fångad av dina tankar återgår du till andningen, böneordet. Steg för steg, stig för stig ner i hjärtats tystnad. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s