… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Kyndelsmässa

Så många år av liv det i det ansiktet. Vardagar. Kalla nätter och varma kvällar. Så många år av arbete. Så mycket som gått fel och så mycken lycka. Så många år av längtan.Och i den längtan gror orden ur Jobs bok:
Här, med min kropp, vill jag skåda Gud, Och i alla ordens läpprörelser Jesajas ord: Öppna mina ögon, låt mig skåda det underbara i din lag.Han skådar med ögonlocken, skådar med pannans välvning, med ögonbrynens sträckning, och med örats snäcka som blivit havande med bibelorden: Skåda! Jag skickar en budbärare. Skåda! brudgummen kommer. Skåda! lyft upp ögonen. Skåda! Jag visar dig ett mysterium. Skåda! Guds tabernakel är i dig!
Och nu med barnets tyngd i sin årströtta muskler skådar han i barnets blick, ser sitt eget ljus, sin egen grund, sitt eget ursprung och mål. Vägen han gått.Sanningen han förstått och livet han levat.Genom allt bryter ljus fram. Det är som om huden sjöng, som om blicken lyste, som om hans händer ljöd av ett och detsamma. Här med min kropp skådar jag…Och ur den halvöppna munnen…”Herre nu låter du din tjänare gå hem, i frid som du har lovatTy mina ögon har skådat frälsningen”Lovsång.Symeons lovsång.
Rembrandts målning, det lyser om varje cell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s