… Philokalia… kärleken till skönheten……i teologi… i geometri… i rörelse… och i sång… i poesi… i analys… i sorgen och glädjen … i det spruckna…i tillbedjan

Balladen om Bel Ols 4

https://alandsradio.ax/lashornan/balladen-om-bel-ols-del-4

Boken är liten och ser ganska anspråkslös ut. Men den överraskar på ett sådant sätt som jag älskar litteraturen för. Den öppnar en dörr ut mot en ny dimension. Kent Danielssons Balladen om Bel Ols är suggestiv och fängslande. Den skildrar en medeltida värld som inte bara tidsmässigt och mentalt befinner sig långt, långt borta utan också verkar rehabilitera själen som ett ämne i litteraturen och återskapar relationen mellan kropp och själ. … 

Balladen om Bel Ols gör läsaren på ett mycket övertygande sätt medveten om den mystik som ligger i att ord och målningar kan stå för någonting annat, om deras metafysiska dimension. Men det intressanta är att orden och målningarna i boken samtidigt återfår något av sin arkaiska styrka, sin relation till kropp, blod, skinn.

… Det är nästan som om boken inte skulle vara av denna världen. Det är fascinerande. 

Kristina Malmio, Hufvudstadsbladet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s